Hans en Anne-Marie

E-mail: hansenanne-marie@hotmail.com

Wednesday, November 01, 2006

Receptie Willem-Alexander en Maxima


Afgelopen zaterdag 28 oktober 2006 zijn we op bezoek geweest bij Willem-Alexander en Maxima. Dit was natuurlijk een ervaring waar je u tegen zegt dus ook even de voorgeschiedenis.

Een week of 6/7 geleden kregen we van nederlandse collega's van Anne-Marie te horen dat je je kon inschrijven voor de receptie van het koninklijk paar, dat een aantal dagen in Sydney zou verblijven. We kregen een linkje doorgemaild en we hebben, op de allerlaatste dag dat het nog kon, het inschrijfformulier bij het consulaat in Bondi Junction afgegeven. Dat ging wel met wat moeite gepaard aangezien het consulaat al dicht was om 13:00 uur en wij daar rond half twee waren.... In de lobby was geen brievenbus en met de lift kon je niet zomaar naar de 23e verdieping (beveiligd). We probeerden dit verhaal uit te leggen aan iemand die ons wel naar die afdeling kon brengen maar in de praktijk lukte dat ook weer niet. Gelukkig hoorde een dame van de Zwitserse Ambassade ons gesprek en stelde voor om onze enveloppe onder de deur door te schuiven aangezien zij op dezelfde afdeling hun Consulaat hebben; wij gingen akkoord met deze aktie en klaar was kees. Drie weken later kregen we een prachtige uitnodiging die we reeds eerder op de site hadden gezet.

We werden om 11 uur verwacht bij het Parliament House aan 6 Macquarie Street in Sydney. Daar aangekomen (met de taxi uiteraard) stond er een flinke rij net geklede stelletjes te wachten om binnen te komen; het kledingadvies was dan ook voor de mannen een donker pak en voor de vrouwen een middagjapon, wat dat dan ook precies mag wezen... Na een flinke metaalscan werden we ontvangen in een ontvangsthal; daar werd gecontroleerd of je wel op de lijst stond en tevens kreeg je een kaartje met daarop de website van de fotograaf, want helaas mocht je zelf geen foto's maken. Toen iedereen binnen was, was het wachten op het paar. Zij arriveerden rond 11:45 uur aan de andere kant van de ontvangsthal om daar in een soort tussenruimte ieders handje te schudden. Toen wij aan de beurt waren werden we eerst door een voorlezer voorgesteld en vervolgens kon je het paar begroeten. Helaas kon je niet meer dan "hoe maakt u het" zeggen want het tempo zat er goed in!

In de receptieruimte aangekomen werden we overspoeld met eten en drinken. Tafels met oranjesoesjes en broodjes zalm, krab en overige vissen en schalen met oesters (bah) stonden over de hele ruimte opgesteld. Nadat we onze koffie en thee hadden genuttigd waren ook Willem-Alexander en Maxima inmiddels in de receptieruimte beland.

Er waren mensen bij die op hun uitnodiging een oranje streep hadden; zij mochten met een van beide praten op een daarvoor afgesproken plek in de receptieruimte. Het hele gebeuren was van top tot teen geregisseerd, maar dat moet ook wel.

De media was ook aanwezig. Er was een cameraploeg van BVN (wereldomroep) en de presentator van Blauw Bloed en soms het Journaal Jeroen Snel was er ook. We kwamen met hem in gesprek en blijkt dat hij niet zo'n beroerde baan heeft. Ieder uitje dat het paar of de Koningin zelf maakt, nationaal of internationaal, is hij ook bij. Aangezien de Koningin naar Curacao gaat, mocht hij daar ook weer naartoe; altijd mensen die het beter hebben!!

Als afsluiter van de receptie had de Consul-Generaal een speech voorbereid waarin Prins Pils toch nog even werd herinnerd aan zijn bezoek aan het Heinekenhuis tijdens Sydney 2000. Het schijnt dat onze Koninklijke Zuipheid daar de volledige drankvoorraad tot zich heeft genomen. Hij reageerde daar uiterst sportief op en zei met een knipoog dat dat allemaal wel meeviel, maar dat zijn telefoonrekening een beetje uit de klauwen was gelopen door de verantwoording die hij aan het thuisfront moest geven. Intussen stond Maxima op de achtergrond al drinkgebaren te maken, dus een kern van waarheid zat er zeker in.

Rond 1 uur was het einde verhaal; Het paar verliet het Parliament House niet voordat het toch nog even met 8 kindertjes een klein praatje had gemaakt die een prachtige (!) tekening hadden gemaakt... Kort daarna zijn wij ook weer huiswaarts gegaan.

Helaas hebben we geen foto kunnen maken maar zodra de ingehuurde fotograaf ze op de site heeft gezet zal ik dat zeker even melden, wordt vervolgd...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home