Hans en Anne-Marie

E-mail: hansenanne-marie@hotmail.com

Wednesday, September 12, 2007

New York By Night



Op onze laatste avond in New York heeft Addy heerlijk voor ons gekookt. Na een gezellig avondje praten en kaarten (bonken!) hebben nog wat laatste foto's van New York gemaakt. In de verte zie je het Empire State Building die ter gelegenheid van 9/11 blauw/wit/rood was gekleurd.

9/11 Memorial & Ground Zero






Amerikaanse vlaggen waren er voldoende op 11 september 2007. De dag stond uiteraard in het teken van de aanslag van 11/09/01. Met de tram zijn we richting het meest zuidelijke puntje van Manhattan gereden. Van daaruit loop je door Battery Park en loop je richting Ground Zero. In de ochtend waren er voor familie en vrienden van alle slachtoffers (bijna 3000!) herdenkingsbijeenkomsten. Zeer indrukwekkend was de verzamelingen foto en stukjes die in het hek hangen bij Ground Zero. Van alle dagen dat wij in NY zijn geweest was het een dag slecht weer: 11 september! Het viel er met bakken uit, typerend voor zo'n dag. Later zijn we naar Wall Street gelopen wat ook volledig ingepakt wat met de amerikaanse vlag. Dit was voor ons een enerverende en ontroerende dag; op zo'n dag zie je hoe trots een amerikaan is op zijn land, door de vele nationalistische souvenirs waaronder stropdassen, paraplu's, broeken, jassen, sokken en petten. Daar kunnen wij - koele nederlanders - heel wat van leren.

Fietsen door New York




Fietsen vinden Nederlanders erg leuk. Het is niet altijd zo in andere landen. In Australie krijg je bijna een medaille als je door de stad heelhuids thuis komt, ook in Canada is men niet helemaal gewend aan fietsers maar in Amerika fietst half New York vooral door en om Central Park. Wij begonnen langs de Hudson River en zijn zo naar het noorden gereden; eenmaal in Harlem (helemaal niet gevaarlijk) zijn we via een klein parkje weer naar het zuiden gegaan met uiteraard een stop in het CP. Na een overheerlijk Knish (oosteuropees aardappelgerecht met gehakt) zijn we via Belvedere Castle naar het de Columbus Circle gereden. Daar staat ook een van de vele Trump-Towers die New York rijk is, en een hele mooie zilveren wereldbol.

Central Park en omgeving (2)




Vervolgens liepen we naar het Jackie Onassis Reservoir, een heel groot meer. Hier zijn in het verleden vele films opgenomen waaronder de Marathon Man met Dustin Hoffman. Van daaruit kun je ook prachtige kiekjes maken. Een ander gedeelte van het CP is Strawberry Fields, waarin dit mozaiek met de term "Imagine" ligt. Dit gedeelte van het park is grotendeels gefinancierd door Yoko Ono. John Lennon is namelijk op steenworp afstand van dit teken doodgeschoten voor zijn huis in het Dakota-building. Momenteel is dit een soort hippie-ontmoetingsplaats.

Central Park en omgeving (1)





De volgende dag zijn we met de metro naar het noorden van Manhattan gereden; uitgestapt bij Central Park en gaan wandelen. Zo kwamen we langs de lunchroom waar Michiel en ik 7 jaar geleden tegenover in een hotel hebben gezeten. Het hotel bestaat trouwens niet meer, maar de luchroom is leuk opgefleurd. Een aantal bloks verder kwamen we uit bij Tom's Restaurant. Dit is het restaurant waar vele Seinfeld afleveringen zijn opgenomen. Vervolgens zijn we via Amsterdam Avenue naar en door Central Park gewandeld. Dit park is te vergelijken met het Vondelpark maar dan 4 keer zo groot met overal wel wat te doen. Hier is het dus wel georganiseerd en netjes tegenover het vieze Vondelpark met alle zwervers en geluidsoverlast. Op de route door het CP kom je ook langs de Bethesda Fountain. Op het moment dat wij er voorbij kwamen was er net een trouwerij, leuk!

New York City





Onze laatste stop, voordat we weer in Amsterdam zijn is in New York. We hadden ons geen betere laatste stop kunnen indenken, wauw wat is New York gaaf! Tijdens deze week mochten we bij Lucas en Addy overnachten in het Upper West gedeelte van NY. Om een beetje een beeld van NY te krijgen zijn we de eerste dag met een boot over de Hudson rivier gevaren om het grootste gedeelte van Manhattan. Halverwege kwamen we langs het Chrysler gebouw en het Empire State Building dat nu weer het grootste gebouw is van New York na 9/11. Later zijn we er ook nog op gegaan, wat een uitzicht! Even later (op de boot) kom je langs het zuidelijk gedeelte van het business district waar het WTC deel van uit maakte. Nu heb je daar Ground Zero. Tenslotte vaar je naar het Statue of Liberty. Dit is toch wel heel indrukwekkend.

Canadian Football



Het lokale football-team uit Calgary heet de Stampeders en voor promotiewedstrijden speelden zij de eerste wedstrijd van een best-of-three series tegen de aartsrivaal uit Edmonton, de Eskimo's. Deze wedstrijd stond natuurlijk bol van de show en stunt; zo begon de wedstrijd met het overvliegen van 2 straaljagers! De wedstrijd zelf ging op en neer en uiteindelijk hebben de Stampeders gewonnen. Iedere keer als er een Touchdown werd gemaakt door de Stamps ging een wit paard met berijder over de gehele lengte van het veld in galop met de canadese vlag in de hand. Het eind van deze wedstrijd werd opgeleukt door maarliefst 4,5 streaker. De ene kwam wat verder dan de andere maar lachen was het wel.

Highland Games in Canmore



Samen met Karey en Kate en Peter zijn we naar Canmore gereden om aldaar naar de Schotse Highland Games te gaan kijken. Dit bleek een enorm grote muzikale happening te zijn met vele boedelzak-groepen. De omgeving om Canmore heen is ook om je vingers bij af te likken want dit plaatsje ligt midden in de Rockies. Tijdens dit feest zijn we Mark Beining en zijn moeder Anne-Marie tegengekomen. Zij zijn jaren geleden vanuit Zuid-Afrika naar Canada geƫmigreerd.

Downtown Calgary



Calgary downtown staat redelijk vol met hoge gebouwen en ook hier heb je een grote toren: de Calgary Tower; van daaruit heb je een gigantisch uitzicht over de stad en verder, aangezien Calgary redelijk vlak is, kun je zelfs de bergen van de Rockies zien.

Sunday, September 02, 2007

Panorama






We hadden de fietsen meegenomen en die hebben we ook iedere dag gebruikt. Helling op, helling af, wat een feest! Verder hadden we veel sport en spel meegenoemn, dus vervelen hoefde we ons niet. Helaas was het water van de rivier te laag om te gaan raften dus dat is er niet van gekoemn maar we hebben er wel gezwommen, gewandeld, gefietst, getennist en gegeten. Vrijdag moesten we op tijd uit de veren want de vrouw van Karey, Kate kwam terug uit Ierland (werk). We hebben het net gehaald...

Radium Hotsprings


Terug in Calgary, konden we onze koffers weer gaan pakken want Karey had kunnen regelen dat we 3 nachten in het huisje van de overburen terecht konden. Het huis staat in Panorama dat zo'n 4 uur rijden onder Calgary ligt. Onderweg hebben we nog een stop gemaakt bij de hotsprings van Radium. Dit is een op natuurlijke wijze verkregen heetwater bron die gekoeld moet worden door gewoon water anders zou het 59 graden celsius zijn en daar kan de mens niet zo goed tegen. Dit was echt heerlijk om te doen.

Banff Springs Hotel






In het plaatstje Banff ligt een kasteelachtig hotel waar je voor de goedkoopste kamer toch nog $ 400 dollar mag neerleggen. De duurste kamer is er $ 1600 dollar per nacht!! (we zijn een week gebleven! geintje). Het uitzicht vanuit het hotel is ook wonderschoon, je kijkt namelijk op een prachtige vallei en een rivier; de Bow-river.

Lake Louise



Een van de allergrootste meren heet Lake Louise. Dit superblauwe meer is groot en heeft een geweldige natuurlijke omgeving. Er wordt op dit meer ook veel gekanoed.

Columbia Icefields




Een stukje hoger ligt de gletsjer van de Columbia Icefields. Je kunt het laatste stuk ernaar toe lopen, je bereikt dan de hoogte van 2000 meter; De gletsjer is deze laatste eeuw enorm kleiner geworden. Op de wandelroute staan bordjes waar de gletsjer was met het jaartal erbij. Onze jas hadden we zeker nodig, het was er rond het vriespunt. Je kunt er ook nog helemaal op, maar dat gebeurt onder begeleiding van een team vanuit een bus voor een paar dollar (geen geld).

Athabasca Falls






Een stukje verder rijden en je komt bij de Athabasca watervallen. Het water dat vanuit de bergen naar beneden stroomt komt samen in een groot meer dat leidt naar deze waterval. Dit gaat gepaard met een enorme kracht en lawaai.

Horseshoe Lake




Na een dagje Jasper zijn de doorgereden naar Banff. Onderweg zijn we een aantal keer gestopt bij meertjes en mooie uitkijkpunten, waaronder Horseshoe Lake. Dit meer staat bekend omdat veel mensen hier van de rots afspringen van respectievelijk 20, 40 en 80 feet (= ruim 25 meter!). Tevens kun je ook op de foto's zien dat het water enorm blauw is.