Hans en Anne-Marie

E-mail: hansenanne-marie@hotmail.com

Monday, March 26, 2007

Tijdsverschil....








Afgelopen weekend is niet alleen de zomertijd in Nederland ingegaan.... Het is hier namelijk wintertijd, het verschil is dus weer terug naar 8 uur en voor degene die het nog steeds niet door hebben, tel bij de tijd in Nederland 8 uur en je weet hoe laat het bij ons is.

Jenolan Caves: Lucas Cave






Nadat we 's-morgens in de grot Temple of Baal waren geweest, zijn we na de middag onder begeleiding van dezelfde gids Geoff door de Lucas Cave geleid. Deze prachtige grot heeft ruim 980 treden en is speciaal voor grotere groepen bereikbaar. Onze groep was 58 personen groot, met zoals gewoonlijk veel te veel aziaten die nauwelijks engels spreken. In de Lucas Cave zijn in het verleden regelmatig trouwerijen en concerten gegeven vanwege de mooie akoestiek. Als een stalachmiet en een stalachtiet aan elkaar gegroeid zijn heet dat een kolom. In de Lucas Cave staat "the Broken Column"; dit is ontstaan door verschuiving van de onderlaag.

Jenolan Caves: The Cave House






Jenolan Cave House was ons onderkomen deze dagen. Dit gebouw dateert al van 1912 en staat op de erfgoedlijst van Australie. Wij waren blij verrast door het enorme bed dat in onze kamer stond; thuis moeten we het doen met een queensize model, dit was een super-kingsize model. De omgeving is erg mooi en je waant je even in vroegere tijden waarbij alleen welgestelde mensen in lange rokken en driedelig pak via paard en wagen naar de grotten werden geleid.

Jenolan Caves: River Walk (1)








Nadat we de eerste grot hadden bekeken, zijn we gaan wandelen richting een heel mooi blauw riviertje. Een ding valt enorm op, de stilte. Je hoort af en toe een keer een vogeltje fluiten en water stromen en dat is het. De rivier is ontstaan door het water dat uit de grotten loopt; daardoor zit er kristal in het water dat door het licht weerkaatst. Zo ontstaat deze mooie blauwe kleur. We zijn helemaal naar beneden gelopen waar de rivier in een soort meer eindigt. Op de weg terug kwamen we nog een wilde Wallabie tegen, die ons behoorlijk goed in de gaten hield. 's-Avonds hebben we in het restaurant van het Caves House, met live piano-muziek op de achtergrond, gegeten.

Jenolan Caves: River Walk (2)






Jenolan Caves: Imperial/Diamond Cave






In het weekend van 24 en 25 maart zijn we met een huurauto naar de Blue Mountains gereden. Een van de trekpleisters in de Blue Mountains zijn de Jenolan Caves. Dit zijn 10 enorme grotten die vanaf 1870 ontdekt zijn en het blijkt nu, na veel onderzoek, dat de grotten misschien wel 330 miljoen jaar oud zijn!!! Vrijdagmiddag arriveerden we bij ons hotel en zijn we meteen de eerste grot gaan bekijken: de Imperial/Diamond Cave.

Sunday, March 25, 2007

Hyde Park & Anzac






Op een zonnige zondagmiddag zijn we gaan wandelen richting stad. We waren op zoek naar een wereldkaart op posterformaat waarop Australie het middelpunt is; ziet er erg grappig uit vergeleken met de wereldkaarten die wij normaliter kennen. We kwamen in het Hyde Park terecht en wisten eigenlijk niet dat dat een enorm mooi park is met een mooi beeld van Thomas Cooke en het Anzac Memorial monument (Eerste Wereldoorlog). Van hieruit heb je ook een prachtig uitzicht op het centrum van de stad.

Thursday, March 22, 2007

The Harbour Bridge 75 jaar (1)






Op zondag 18 maart stond Sydney even stil bij de verjaardag van 1 van de iconen van de stad, de Harbour Bridge. De eigenlijke verjaardag was een dag later. Uiteraard was dit weer zeer groots aangepakt. Men kon zich al weken voorafgaand aan deze dag inschrijven via een website om over de Bridge te lopen; het was namelijk afgezet voor alle verkeer. Volgens de organisatie konden er maximaal 200.000 mensen in 10 uur lopen over de brug heen lopen. Via de media werd vriendelijk doch dringend verzocht niet zonder inschrijving aan deze loop mee te doen..... er zijn uiteindelijk naar schatting 500.000 mensen over de brug gelopen zonder problemen, kleine inschattingsfout van de organisatie. Iedere dagloper kreeg een lime-groen petje en de avondlopers een oranje petje met lampje, dit gaf een mooi lichteffect in de avond toen het begon te schemeren, de Bridge was verlicht en van afstand zag je alleen maar lichtjes lopen. Dat hebben toch maar weer mooi meegemaakt; over 25 jaar gaan we weer!!

The Harbour Bridge 75 jaar (2)





Onze omgeving





Het grote witte gebouw is ons appartementencomplex en heet Top of the Town en is gelegen aan Victoria Street. De wijk waarin wij wonen heet Darlinghurst; deze wijk staat bekend om de vele restaurantjes en cafeetjes. Hierbij een foto van een typisch australische straat, om een beetje idee te krijgen hoe het er hier allemaal uitziet. Tot slot nog een foto van Hans in z'n office!

Tuesday, March 06, 2007

Onweer in Sydney



De laatste tijd worden we regelmatig getrakteerd op slecht weer; overdag is er geen bal aan maar 's-avonds is dit des te mooier vooral als dit gepaard gaat met bliksem... deze foto's zijn helaas niet door mij gemaakt.

Mardi Gras






Mardi Gras is een jaarlijks terugkerend internationaal homo/lesbienne-feest, te vergelijken met de Gay-parade in Amsterdam maar dan op de weg. Wat ons zeker opviel, naast alle prachtige verschijningen en leuke loopgroepen, is dat het enorm veel weg heeft van een carnavalsoptocht. Vanuit alle hoeken van Sydney waren afvaardigingen gestuurd, waaronder de brandweer, politie, life-guards, de ouderen en families waarvan een of meerdere leden homo/lesbienne zijn. Verder is het een hot item op de politieke kalender; vele politieke partijen deden mee aan de optocht. Terwijl wij in Nederland homo's en lesbies allang geaccepteerd hebben, is men in Australie nog in een soort protestfase met termen als "homofobia" en "equality", waarbij de kerk het helemaal moet ontgelden. Ook hierin is Premier John Howard allerminst populair, en wordt hij veelvuldig gebruikt als spotpret en/of zondebok. Deze kleurrijke optocht ging van start in het Hyde Park en einigde in Moore Park, waar vervolgens een gigantisch feest losbarstte dat tot in de kleine uurtjes doorging...